A Dráva Védelmében

Talán kevesen tudják, hogy mi, magyar környezetvédők már megakadályoztuk egy határfolyónk, – a Dráva – elterelését. Azért írok erről, hogy reményt öntsek a kételkedőkbe, akik talán azt hiszik, hogy 2O év sikertelensége megfékezheti igyekezetünket. Tévednek!

A Dráva dolga úgy kezdődött, hogy 199O-ben levelet kaptam a Magyarországi Zöld Párttól és a Somogyi Természetvédelmi Szervezettől, hogy a horvátok (ők is osztrák segitséggel) vizlépcsőt terveznek a Dráván, s ha Magyarország ellenkezik, úgy átterelik majd a folyót horvát felségterületre. A „zöldek” arra kértek, hogy lépjek be pértjukba és induljak el a somogyi képviselő vélasztáson és használjam ki ezt az alkalmat, az elterelési terv ismertetéssére és így Európa legkevésbbé tönkretett folyójának, a Drávának megmentésére. Így lettem én, életemben először és azt hiszem utóljára, párt tag.

Ez után megkértem az amerikai PBS TV adó egyik riporterét, Sean Shays-t, hogy jöjjön el velem, s ugyan (Horn Gyula képviselőide  körzetében) nem győzhettem, végigjárva a körzet 32 helyiségét, sikerült felhívni a magyar közvélemény figyelmét (és a PBS TV-n bemutatott 3O perces film révén a világ közvéleményét is) a készülő tragédiára és megmenekült a Dráva.

Alább mellékelem a somogyi villanypóznákra akkor kiszögezett választási plakátunknak egy másolatát, melyen olvasható a gátépítő üzletembereknek szóló üzenetünk: „Amikor már kivágtál minden fát és megmérgeztél minden folyót, akkor rádöbbensz majd, hogy a pénz nem ehető!”

A Magyaroszági Zöld Párt választási plakátja 1990-ben Somogyban

A Magyaroszági Zöld Párt választási plakátja 1990-ben Somogyban

A Dráva védeelmében győztünk, a folyót nem terelték át Horvátországba

A Dráva védeelmében győztünk, a folyót nem terelték át Horvátországba

Leave a Reply